Dostupni linkovi

Keri o nuklearnim pregovorima: Nismo tamo gde bi trebalo da budemo


Džon Keri državni sekretar Sjedinjenih Država izjavio je u Beču da je ostvaren napredak u razgovorima o iranskom nuklearnom programu.

“Nismo međutim još tamo gde bi trebalo da budemo”, rekao je Keri podvukavši da razgovori i dalje mogu otići u oba smera.

"Sada je vreme da utvrdimo možemo li sklopiti dogovor”, rekao je Keri izveštačima devetog dana bečkih pregovora između zvaničnog Teherana i šest velikih sila Kine, SAD-a, Francuske, Velike Britanije, Rusije i Nemačke.

Keri je rekao da su SAD spremne da se povuku iz razgovora ukoliko ukoliko se ispostavi da je nemoguće psotići kompromis.

Iran i svetske sile su navodno postigle kompromis o popuštanju sankcija u maratonskim pregovorima, ali su podeljene u tumačenju iranskih ranijih nuklearnih aktivnosti.

Pregovarači su ranije postigli načelan dogovor o mehanizmu suspenzije sankcija SAD-a i Evropske unije prema Iranu. Nema međutim još sporazuma temeljem koga bi u Savetu bezbednosti UN-a sankcije bile suspendovane i ponovo uvedeene ukoliko se Iran ne bi pridržavao sporazuma.

XS
SM
MD
LG