Dostupni linkovi

Tužiteljstvo: Dovršiti suđenje Hadžiću u interesu pravde


Tužiteljstvo Haškog suda za bivšu Jugoslaviju zatražilo je od sudaca da dovrše proces protiv bivšeg premijera tzv.SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem Gorana Hadžića – budući da je suđenje zaustavljeno zbog bolesti optuženog, javlja dopisnik RSE.

Tužiteljstvo je sucima predložilo niz tehničkih detalja kako bi se suđenje moglo završiti, poput primjerice toga – da se odriče unakrsnog ispitivanja svih preostalih svjedoka obrane (u sudnici) čije iskaze obrana predoči sucima u pisanoj formi.

Podsjetimo haška obrana Hadžića zatražila je prošli tjedan od haških sudaca završetak suđenja, pozivajući se na prognoze kako je optuženom ostalo još malo vremena života zbog tumora na mozgu.

Tužiteljstvo je pak u ponedjeljak zatražilo dovršetak suđenja, odnosno izvođenje preostalih dokaza i svjedoka obrane, kojoj je inače preostalo za to polovica vremena, od ukupno dodijeljenog.

Optužba je navela kako je dovršetak suđenja „u interesu pravde“ podsjećajući kako je Hadžić sam kriv za odgođeno procesuiranje budući da je do 2011.godine bio u bijegu, nakon čega je tijekom suđenja optužba završila izvođenje dokaza unutar godine dana.

Tužiteljstvo je izvođenje svojih dokaza završilo 2013.godine, dok je do kraja 2014.godine (kada je počela pauza u suđenju zbog bolesti) dokaze izvodila obrana, tako da se suđenje trebalo okončati ove godine.

Hadžiću su potkraj prošlog mjeseca suci produžili privremenu slobodu zbog zdravstvene situacije i dozvolili da u Srbiji nastavi liječenje.

U zadnjem haškom suđenju on se tereti po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika na pobunjenom području Hrvatske (1991-1993), a u optužnici se navodi kao član udruženog zločinačkog poduhvata na čelu sa srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem.

XS
SM
MD
LG