Dostupni linkovi

Ferguson: Rane genocida u Srebrenici još su svježe


Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson ocijenio je da broj žrtava organiziranog ubijanja u Srebrenici bez premca mora biti predmetom posebne pažnje i pomena jer Srebrenica predstavlja najstrašniji jedinstveni događaj na tlu Evrope od kraja Drugog svjetskog rata.

Govoreći o rezoluciju o Srebrenici, Ferguson je na blogu podsjetio da je u Srebrenici sistematično ubijeno i zakopano u masovne grobnice 8.000 uglavnom muškaraca i dječaka, tisuće porodica izgubilo je svoje najmilije, a mnoge još traže njihova tijela.

Osvrnuo se i na to da su u proteklih nekoliko dana mnogi izrazili snažne stavove o planiranoj rezoluciji UN-a kojom će se obilježiti 20 godina od genocida u Srebrenici iz perioda strašnog rata 1990-tih u kojem su sve strane pretrpile velike žrtve, vojne i civilne.

Kada je Velika Britanija prihvatila odgovornost za izradu nacrta ove rezolucije, znali smo i rečeno nam je da će to biti težak zadatak, koji će čak i podrazumijevati određeni rizik. Odsustvo dovoljno ozbiljnih i održivih koraka ka pomirenju unutar BiH i šire regije u proteklih 20 godina znači da su rane još uvijek svježe - smatra on.


XS
SM
MD
LG