Dostupni linkovi

Apelacioni sud u Beogradu ponovo o "Ovčari"


U Apelacionom sudu u Beogradu počeo je glavni pretres u procesu protiv optuženih za učešće u ratnom zločinu na poljoprivrednom dobru "Ovčara" kod Vukovara, gdje je tokom napada na taj grad ubijeno više 200 hrvatskih zarobljenika.

Raniju pravosnažnu presudu Apelacionog suda kojom su optuženi, bivši pripadnici takozavne "srpske teritorijalne odbrane Vukovara i srpski dobrovoljci", bili osuđeni na kazne od 20 godina zatvora, ukinuo je Vrhovni kasacioni sud.

Vrhovni kasacioni sud usvojio je zahtjev za zaštitu zakonitosti njihovih branilaca i vratio predmet Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje, nakon čega će ova presuda postati pravosnažna.

Pretres će biti nastavljen u utorak kada bi sud trebalo da sasluša dva svjedoka-saradnika, tako da će tok postupka biti zatvoren za javnost.

Zbog ukidanja prve pravosnažne presude, okrivljenima je u februaru prekinuto izvršenje kazne od 20 godina zatvora i oni su pušteni da se brane sa slobode do nove pravosnažne presude.

Izvršenje kazne prekinuto je odlukom Apelacionog suda Miroljubu Vujoviću, Stanku Vujanoviću, Predragu Milojeviću, Saši Radaku, Đorđu Šošicu i Miroslavu Đankoviću.

Zločin na poljoprivrednom dobru "Ovčara" dogodio se 21. novembra 1991. godine, kada su prema optužnici, mučena i ubijena najmanje 193 ratna zarobljenika.

Za ovaj zločin, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije do sada je optužilo 20 okrivljenih.

Od tog broja, njih 15 je pravosnažno osuđeno na ukupno 207 godina zatvora, dok je petoro oslobođeno optužbi.

XS
SM
MD
LG