Dostupni linkovi

Počeli parlamentarni izbori u Turskoj


U Turskoj su u nedelju ujutro otvorena glasačka mesta na kojima će građani te zemlje glasati na parlamentarnim izborima, javile su svetske agencije.

Ti izbori predstavljaju važan test za stranku predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, čiju bi želju da izmeni ustav i izdejstvuje veća predsednička ovlašćenja mogla da osujeti prokurdska Narodna demokratska partija (HDP), kao odlučujući faktor za ishod glasanja.

Birališta, na kojima će moći da glasa više od 53,7 miliona građana Turske sa pravom glasa, zatvaraju se u 17 sati po lokalnom vremenu, prenela je agencija AFP.

Izbori za novi saziv 550-članog parlamenta održavaju se u kritičnom trenutku u modernoj istoriji ove zemlje, s obzirom na neizvesnost koja lebdi iznad njenog puta ka EU, njene sposobnosti da kontroliše 1.300 kilometara dugu granicu sa Irakom i Sirijom, i budućnosti 1,8 miliona sirijskih izbeglica u Turskoj.

Prema svim prognozama, HDP bi mogla osvojiti četvrtu poziciju sa nešto iznad ili ispod 10 odsto glasova, a upravo je taj procenat granica između trijumfa i poraza, jer prema striktnom pravilu samo stranka koja pređe taj prag može da ima svoje poslanike u parlamentu, prenosi AFP.

Ukoliko HDP osvoji više od 10 odsto glasova, mogla bi da "pomrsi konce" Erdoganovoj Partiji pravde i razvoja (AKP) koja želi da pretvori parlamentarni sistem u predsednički, a prokurdska partija bi vladajuću stranku čak mogla i da prisili da oformi koaliciju.

XS
SM
MD
LG