Dostupni linkovi

U nedjelju završava 68. kanska Smotra filma


U Kanu će sutra uveče biti završen 68. Međunarodni filmski festival dodjelom Zlatne palme za najbolji film, prestižnu nagradu za koju se takmiče 19 filmskih ostvarenja, među kojima su filmovi Paola Sorentina, Gasa van Santa i Đi Žangkea.

Žiri će večeras poslije posljednje projekcije filma, otići na nepoznatu lokaciju gdje će donijeti odluku o dobitniku Zlatne palme.

Članovi žirija, na čelu s predsjednicima, američkim rediteljima i scenaristima Džoelom i Itanom Koenom, pojaviće se tek sutra uveče prije svečane dodjele nagrade.

Među filmovima u trci za Zlatnu palmu se nalaze Đijovo ostvarenje "Mountains May Depart", Sorentinov "Youth", u kojem igra Majkl Kejn i Van Santov "The Sea of Trees", koji je razočarao novinare na predpremijeri.

Zastupljeni su različiti žanrovi, od drame i borilačkih trilera do naučne fantastike, kao što je film "Lobster" (Jastog) grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa.

Francuska rediteljka "novog talasa", 86-godišnja Anjes Varda, dobiće počasnu Zlatnu palmu za životno djelo i biće prva žena koja će dobiti tu nagradu.

Prestižni festival, koji je počeo 13. maja, sutra uveče će zatvoriti dokumentarni film o klimi "Le feu et la glace" (Vatra i led) francuskog reditelja i oskarovca Lika Žakea.

Na ovogodišnjem festivalu obilježeno je 60 godina od nagrade Zlatne palme, koja vrijedi 20.000 eura i izrađuje se od zlata i posebnog kristala.

Zlatna palma, do samog uručenja, nalazi se u dobro čuvanom sefu na nepoznatoj lokaciji i u najvećoj tajnosti se predaje žiriju koji je donio odluku o dobitniku.

XS
SM
MD
LG