Dostupni linkovi

Jemen: Po isteku primirja nastavljeni saudijski zračni udari


Koalicione snage, predvođene Saudijskom Arabijom, nastavile su večeras s bombardovanjem pozicija pobunjenika u Adenu, gradu na jugu Jemena, ubrzo nakon što je istekao period petodnevnog humanitarnog prekida vatre, saopćili su vojni zvaničnici.

Na meti napada našla se predsjednička palata u Adenu, koja je pod kontrolom pobunjenika, kao i baza specijalnih snaga koje podržavaju pobunjenike. Bombardovanje je nastavljeno uprkos pozivu izaslanika UN-a u Jemenu Ulda Čeiha Ahmeda da humanitarni prekid vatre bude produžen, prenosi agencija AFP.

Prekid vatre, čiji je cilj bio da se omogući doturanje pomoći ugroženim civilama, inicirala je Saudijska Arabija. Uglavnom je poštovan, ali je ipak bilo sukoba pobunjenih Huta i provladinih snaga. Prekid vatre okončan je u 23.00 sata po lokalnom vremenu.

Pod dejstvom pomorske, zračne i kopnene blokade koju provodi koalicija arapskih država predvođena Saudijskom Arabijom, u zemlji s oko 25 miliona stanovnika vlada nestašica hrane, vode, medicinskih sredstava i električne energije.

Međunarodne snage koje predvode Saudijci i pobunjenički šiitski Huti prije stupanja na snagu prekida vatre naveli su da će ako dođe do bilo kakvog nasilja odmah nastaviti s neprijateljstvima.

Tokom dana, na stotine jemenskih političara i plemenskih lidera započeli su pregovore u Saudijskoj Arabiji o budućnosti zemlje, ali sastanku ne prisustvuju Huti. Huti su odbacili ključan zahtijev, a to je da se ponovo na vlast vrati jemenski predsjednik Abed Rabo Mansur Hadi koji je u egzilu, kao i da se pregovori održavaju u Saudijskoj Arabiji.

Izaslanik UN-a u Jemenu Ismail Uld Čeih Ahmed je, otvarajući trodnevni sastanak u Rijadu, pozvao sve strane da osiguraju da prekid vatre preraste u trajni mir. Prema podacima UN-a, u sukobima u Jemenu je od 19. marta ubijeno više od 1.400 ljudi, među kojima i znatan broj civila.

XS
SM
MD
LG