Dostupni linkovi

Merkel: Niti su Grci neradnici, niti su Nemci cicije


"Grci su neradnici (...) a Nemci cicije - e, to je pogrešno", izjavila je u utorak nemačka kancelarka Anegla Merkel na predavanju đacima jedne stručne škole u Berlinu, dodavši da je to i lekcija Evropi.

"Kada je izbila kriza evra, veoma teška... uvek sam se protivila onima koji su govorili 'Ah, ti Bugari, Grci, dobro znamo kakvi su...' - nikada ne treba tako govoriti", rekla je kancelarka đacima Srednje škole Rentgen, među kojima su mnogi deca doseljenika, posebno iz Turske.

"Toliko je razlika među Nemcima, i Turci se toliko razlikuju jedni od drugih. Ako kažem 'Grci su neradnici, a Nemci su, naravno, radnici, ali su škrti', oba stava su pogrešna", rekla je ona u razgovoru s đacima povodom Dana Evropske unije. "Svuda ima velikodušnih i sitničavih ljudi" i "nikada ne treba generalizovati", rekla je ona.

Međutim, upravo je Merkel maja 2011. godine, za vreme krize evra, iznosila predrasude prema zemljama juga Evrope.

"U zemljama kao što su Grčka, Španija, Portugal, penzionišu se ranije nego u Nemačkoj, ali važno je da svi zajedno ulažu iste napore", rekla je ona tada na jednom skupu svoje konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU). "Ne možemo imati zajedničku valutu, a da neki imaju mnogo dana odmora, a drugi vrlo malo", dodala je ona tada i izazvala kritiku širom Evrope, čak i u Nemačkoj.

Takođe, oklevanje Berlina da odobri pomoć zemljama juga u krizi je probudilo kliše o "škrtim Nemcima".

XS
SM
MD
LG