Dostupni linkovi

Uneskova nagrada zatvorenom sirijskom novinaru Darvišu


Unesko je dodelio sirijskom novinaru Mazenu Darvišu, koji je u zatvoru, nagradu za slobodu medija, saopštila je ta organizacija, dodavši da će nagrada biti uručena njegovoj ženi u Rigi u nedelju uveče, na svečanosti povodom svetskog dana slobode medija.

Darviš, borac za ljudska prava i direktor Centra za medije i slobodu izražavanja, u zatvoru je u Damasku od 16. februara 2012, pošto ga je policija uhapsila zajedno sa još dvojicom kolega.

Nalazi se u pritvoru obaveštajnih sirijskih vojnih službi u Damasku, kako tvrde nevladine organizacije koje su više puta zahtevale od vlasti da ih puste na slobodu "bez ikakvih uslova".

Unesko je tom novinaru dodelio nagradu "kao priznanje za njegov rad u Siriji i veliko desetogodišnje lično žrtvovanje: zabrane putovanja, uznemiravanja, ponavljana oduzimanja slobode i mučenja", navela je ta organizacija.

"Mazen Darviš borac je za slobodu medija i predsednik sirijskog Centra za medije i slobodu izražavanja osnovanog 2004. Jedan je i od osnivača lista Voice i nezavisnog informativnog portala syriaview.net koji su sirijske vlasti zabranile", dodaje Unesko.

Ono što Darviš i drugi novinari koji su doživeli sličnu sudbinu pokušavaju da urade, to je da donesu prave promene Siriji nenasilnim sredstvima, poštujući dostojanstvo svih, rekla je ranije ove godine njegova supruga Jara Bader, takođe novinar.

Nagradu će uručiti večeras generalna direktorka Unesko Irina Bokova na svečanosti u Rigi, u prisustvu predsednika Letonije Andrisa Berzinsa.

XS
SM
MD
LG