Dostupni linkovi

Mijatović: Medijska situacija u BiH “vrlo mračna”


Situacija u vezi sa slobodom medija u Bosni i Hercegovini je vrlo mračna. Postoje mnoga pitanja koja se trebaju hitno riješiti, kazala je u intervjuu za “Dnevni avaz” povodom Međunarodnog dana slobode medija, Dunja Mijatović, predstavnica za slobodu medija Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

Među spornim pitanjima, Mijatović je navela nekažnjavanje napada na novinare, zatim pitanja finansijske održivosti javnog emitiranja, političkog uplitanja u rad regulatora te ozbiljna kašnjenja u vezi s uvođenjem digitalnog signala, što dovodi do mogućnosti da BiH kasnije tokom godine ostane bez TV signala.

Također, među negativnostima koje su u posljednje vrijeme zabilježene u BiH Mijatović navodi "zakone koji se mogu koristiti za potiskivanje slobode govora, policijske racije u medijskim redakcijama, veliki broj kleveta i uvreda političara na račun predstavnika medija".

“Nažalost, niti jedan od ovih problema nije novi. U januaru sam upozorila Predsjedništvo BiH u vezi sa svim ovim pitanjima, kao i na sve učestalije prijetnje i nasilje nad medijima, uključujući i napade na novinare, policijske upade u redakcije, visok broj tužbi protiv medija koje su pokrenuli visokopozicionirani političari”, izjavila je Mijatović.

“Sigurnost novinara u regiji koju pokriva OSCE ostaje prioritet za mene i moj ured. Nažalost, u BiH postoje slučajevi nasilja, zastrašivanja i uznemiravanja novinara. Temeljito pratim sve ove slučajeve i stalno ih predočavam vlastima i javnosti da bi se osiguralo da se oni u potpunosti istraže”, rekla je, između ostalog, Dunja Mijatović, predstavnica OSCE-a za slobodu medija, u intervjuu za Dnevni avaz.

XS
SM
MD
LG