Dostupni linkovi

Peta godišnjica nesreće, teorije o atentatu na Kačinjskog


Polaganjem cveća i paljenjem sveća, misama, a kasnije tokom dana i protestnim marševima opozicione desnice, počelo je danas širom Poljske obeležavanje pete godišnjice tragičnog udesa aviona predsednika Poljske Leha Kačinjskog u Smolensku u Rusiji.

U pokušaju pilota da u žurbi slete po gustoj magli na loše opremljen vojni aerodrom u Smolensku 10. aprila 2010. godine poginulo je svih 96 ljudi u predsednčkom tupoljevu a Poljaci su izgubili uz šefa države i prvu damu i veliki deo državne elite iz delegacije koja je pratila Kačinjskog i ostali sa obezglavljenom komandom armije.

Suze i muk zajedničkog bola Poljaka zajedništvo nacije u nevidjenoj tragediji trajali su kratko, kao i saučešće, srdačnost i toplina posle tragedije u odnosima Rusa i Poljaka.

Postepeno pogoršavanje odnosa Varšave i Moskve do sadašnjeg potpunog zahladjenja skoro je udvostručilo pristalice teze zavere da je na Kačinjskog izvršen atentat, iako i dalje ostaju u manjini.

Dok je na prvu godišnjicu nesreće 2011. godine u tezu zavere i atentata koju podržava pre svega nacionalistička vanparlamentarna desnica i opozicioni konzervativci na čelu sa bratom blizancem pokojnog predsednika, bivšim premijerom Jaroslavom Kačinjskim, verovalo svega 12 odsto Poljaka, danas ih je, u anketi dnevnika Gazeta viborča, već 22 odsto.

Ogromna većina Poljaka odbija ipak tezu Jaroslava Kačinjskog da je Rusija namerno oborila avion kako bi se rešila neugodnog poljskog predsednika koji je zagovarao oštri kurs Evropske unije prema Rusiji, kao paranoidnu teoriju zavere bez ikakvih dokaza i uvereni su da je tragedija u Smolensku bila samo avionska nesreća.

XS
SM
MD
LG