Dostupni linkovi

Garisa: Identifikovan jedan od napadača


Jedan od četiri napadača na kenijski univerzitet u Garisi, gde je ubijeno 148 ljudi, identifikovan je kao mladi Kenijac somalijskog porekla koji je diplomirao na pravnom fakultetu u Najrobiju, objavilo je kenijsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Jedan od četiri pripadnika ekstrmističke grupe Al Šabab koja je napala univerzitet u Garisi identifikovan je kao Abdirahim Abdulahi, somalijskog porekla, koji potiče iz oblasti Mandera na severoistoku Kenije na granici sa Somalijom“, rekao je portparol ministarstva Mvenda Ndžoka.

Abdirahim Abdulahi, koji je ubijen u akciji kenijskih bezbednosnih snaga, diplomirao je na pravnom fakultetu u Najrobiju a jedan poznanik ga je opisao kao brilijantnog pravnika, rekao je on.

Otac mladića, koji je lokalni zvaničnik u Manderi javio je ranije vlastima da je njegov sin nestao 2013. godine i da sumnja da je otišao u Somaliju.

Kenijske vlasti još pokušavaju da identifikuju tela ostale trojice napadača nađenih posle 16-očasovne opsade tokom koje su ubijena 142 studenta, tri policajca i tri vojnika.

U svom prvom obraćanju naciji od napada na univerzitet kenijski predsednik Uhuru Kenijata rekao je sinoć da je postalo posebno teško suprotstaviti se terorizmu jer su oni koji planiraju i finansiraju terorizam duboko ukorenjeni u zajednicu i smatraju se običnim i nenasilnim ljudima.

Kenijski predsednik je pozvao na jedinstvo i rekao da opravdan bes ne sme da se pretvori u žigosanje ljudi, misleći na muslimane, Somalijce ili Kenijce somalijskog porekla koje često policija zlostavlja posle ovakvih napada.

Trodnevna nacionalna žalost počela je u nedelju u sećanje na žrtve, među kojima je bilo najviše hrišćana. Danas nije organizovana nikakva zvanična komemoracija, ali su se hrišćani okupili u crkvama za tradicionalnu uskršnju misu, gde su molitve velikim delom bile posvećene ubijenima u napadu na univerzitet.

Papa Franja je u Rimu, u svojoj uskršnjoj poruci svetu, zatražio od celog sveta da se moli za žrtve nasilja na afričkom kontinentu, posebno za mlade koji su ubijeni na univerzitetu u Garisi i za one koji su oteti.

XS
SM
MD
LG