Dostupni linkovi

WHO: Monsantov herbicid vjerovatno izaziva rak


Najrasprostranjeniji herbicid "vjerojatno" izaziva rak, ocijenila je u izvješću objavljenom u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) koja djeluje unutar WHO-a, kaže da je glyphosate, aktivni sastojak u herbicidu Roundup Monsanto korporacije, "klasificiran kao vjerojatno kancerogen za ljude", prenosi Index.hr.

Monsanto, najveći svjetski proizvođač genetski modificiranih sjemenki, tvrdi da znanstveni podaci ne podržavaju zaključak IARC-a i traži hitan sastanak s predstavnicima WHO-a.

"Mi ne znamo kako je IARC mogao postići zaključak koji tako dramatično odudara od zaključaka koje su postigli regulatori diljem svijeta," piše u izjavi Philipa Millera koji je u Monsantu zadužen za regulatorne poslove.

Poslovna praksa korporacije Monsanto već dugo izaziva zabrinutost u Americi, gdje je država Vermont prošle godine zbog glyphosata prva uvela obavezu proizvođačima da jasno označe genetski modificiranu hranu.

Vlada Sjedinjenih Država drži da je herbicid siguran. Monsanto je u 2013. godini zatražio i dobio odobrenje za povećanje razine glyphosata u svojim proizvodima.

XS
SM
MD
LG