Dostupni linkovi

Osumnjičeni negirali da su ubili Njemcova


Prvoosumnjičeni za ubistvoruskog opozicionara Borisa Njemcova, Zaud Dadajev, rekao je na saslušanju da nije kriv i da je prethodno priznanje zločina dao pod iznudom.

Na pitanje da li su učestvovali u ubistvu Nemcova negativno su odgovorila i braća Gubašev, koji su uhapšeni zajedno sa Dadajevim.

Sva trojica su rekli da su bili izloženi torturi po privođenju i da su zbog toga odlučili da priznaju zločin iako ga nisu počinili.

Osumnjičeni za ubistvo su to rekli pripadnicima Javne komisije za nadgledanje, kojima je prethodno bio onemogućen ulazak u zatvor u kome se nalaze, ali su ruske vlasti to ipak dozvolile poslije svađe, prenosi B.92.

“Brat i ja smo bili u Čečeniji kada smo dobili poziv i kada nam je rečeno da je u Ingušetiji zatvoren naš rođak Dadajev. Krenuli smo tamo da vidimo o čemu se radi, ako smo počinili zločin, zašto bismo krenuli tamo? Kad smo stigli u Malgobek uhapsili su nas, stavili poveze preko očiju i lisice na ruke”, naveo je Šagid Gubašev.

Prema njegovim riječima, u pritvoru ne da nisu dobili pravo na poziv, već su bili mučeni sve dok nisu priznali da su ubili Nemcova.

“Čuo sam da mi prebijaju brata, onda su nas odveli negdje, ne znam gdje. Tu je bila neka kancelarija i tu su nas opet tukli. Mislim da su nas tukli pripadnici policije zaduženi za narkotike. Tražili su od nas da priznamo ubistvo, a ubrzo smo se našli u Moskvi. Lisice su nam skinuli u avionu“, rekao je Gubašev.

Članovi Javne komisije su potom razgovarali i sa Anzorom Gubaševim, na čijem tijelu su bile vidljive povrede.

Dadajev je istakao da želi da izađe pred sud i da kaže da nije kriv.

“Više od 10 godina se borim protiv kriminala i branim interese Rusije. Dva dana su me držali sa lisicama na rukama i kesom na glavi. Rekao sam da sam ubio Nemcova zato što je samo tako mogao da bude pušten moj nekadašnji saradnik Ruslan Jusupov. Samo tako je mogao na slobodu, mislio sam da ću ga priznanjem spasiti“, naveo je Dadajev.

XS
SM
MD
LG