Dostupni linkovi

Demokratska fronta ima nove zhtjeve za formiranje vladu FBIH


Demokratska fronta neće biti kočničar niti će blokirati uspostavu manjinske vlade SDA-HDZBIH ili bilo koju drugu koaliciju koja bi formirala Vladu Federacije BiH, jer građani ove zemlje ne smiju biti kolateralna šteta niti trpjeti to što stranke ne mogu da se dogovore, rekao je član Predsjedništva Demokratske fronte Emir Suljagić.

Suljagić u razgovoru za NAP dodaje da od juče formalno ne postoje nikakve prepreke da se formira Vlada FBiH bez DF-a.

"Ukoliko SDA odluči da ponovo sjednemo za pregovarački sto, onda krećemo ispočetka. Sve dosadašnje kompromisne ponude koje smo nudili zaboravljamo i izlazimo sa novim zahtjevima", navodi Suljagić.

Što se tiče Vijeća ministara BiH, DF je čvrsto opredijeljen da ostane u njemu, i da ovog trenutka ukoliko ih mandatar Denis Zvizdić pozove na konsultacije oni imaju spremna imena svojih kandidata.

"Ostajemo u Vijeću ministara, a što se nas tiče Vlada FBiH može biti formirana i bez nas. Imat će našu podršku u Parlamentu FBiH i sve što je u interesu građana mi ćemo podržati", ističe Suljagić za NAP.

Uoči početka današnje sjednice Kolegija SDA zamjenik predsjednika ove stranke Bakir Izetbegović je kazao da Vladu FBiH mogu formirati i bez DF-a, ali da će još jednom pozvati ih da se pokuša napraviti stabilna koalicija.

XS
SM
MD
LG