Dostupni linkovi

Češka: Ubici iz restorana lekar hteo da oduzme dozvolu za oružje


Starijem Čehu koji je u utorak iz legalno držanog pištolja ubio u Uherskom Brodu u restoranu tokom ručka osmoro ljudi a zatim i sebe trebalo je da bude oduzeta dozvola za oružje, pošto se njegova porodica žalila lekaru i policiji da je psihički labilan, javljaju danas češki mediji.

Produženje dozvole za dva pištolja iz kojih je 63-godišnji Zdenjek Kovarž, nezaposleni električar, ubio u nasumičnoj pucnjavi sedam muškaraca i jednu ženu a jednu kelnericu povredio teško u restoranu Družba, zatražio je u januaru i dobio ga je ali nije stigao da ga preuzme.

Samo četiri dana pred masakr stigao mu je poziv lekaru i psihologu da se proceni njegovo psihičko zdravlje, saopštio je šef lokalne policije Jaromir Tkadleček a danas je to potvrdio i lekar ubice, javlja češki radio.

"Kada je zatražio produženje dozvole za nošenje oružja njegova porodica posetila je njegovog lekara opšte prakse i zatražila da ne da saglasnost zato što je reč o psihički poremećenom, opasnom i bolesnom čoveku", kazao je gradonačelnik Uherskog Broda Patrik Kunčar.

Policija pretpostavlja da je upravo ta pretnja da mu neće biti produžena dozvola za dva pištolja koja je posedovao 15 godina mogla da bude okidač da se osveti društvu i vlastima koje su navodno šikanirale njega i njegovu suprugu, obolelu od šizofrenije i poubija ljude u besomučnoj pucnjavi u nasumično odabranom omiljenom restoranu.

XS
SM
MD
LG