Dostupni linkovi

Pusić: ZG i BG zajedno oko pitanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti


Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je da Beograd i Zagreb zajednički rade na rešavanju preostalih pitanja iz prošlosti, ali više na pitanjima današnjice i budućnosti.

Pusić je za RTS rekla da se ne slaže sa ocenama političara iz Srbije i Hrvatske da odnosi dve države "dugo nisu bili gori".

Kako je ocenila, dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića na inauguraciju hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović dobar je i koristan potez koji, istakla je ona, verovatno nije bilo lako povući, ali koji će koristiti odnosima dveju zemalja.

Govoreći o rezoluciji u Evropskom parlamentu kojom je Hrvatska tražila da se osudi retorika Vojislava Šešelja, Pusićeva je rekla da to pre svega šteti Srbiji.

"Bilo bi dobro da se negde decidirano iz vrha srpske vlasti kaže da to nema nikakve veze s njom. Ne mislim ja da je to neka retorika koju podržava srpski vrh, ali je dobro da se to kaže kao poruka društvu, a ne meni, kao predstavniku hrvatske vlasti, ja to znam", navela je hrvatska ministarka.

Ona je istakla da se "vrlo jasno" ogradila i od bivšeg hrvatskog zvaničnika osuđenog za ratne zločine Branimira Glavaša, i nazvala onim što misli da jeste, a to je, kako je naglasila, u prvom redu ugrožavanje Hrvatske.

O eventualnom uslovljavanju evropskog puta Srbije ako ona ne promeni zakon o nadležnostima za suđenja za ratne zločine, Vesna Pusić je navela da to mogu tražiti hrvatski poslanici, ali i španski, zato što je to sastavni deo evropske pravne tradicije u poglavljima 23 i 24 - pravosuđe i temeljna prava i pravda, sloboda i sigurnost.

XS
SM
MD
LG