Dostupni linkovi

Hodžić zadržan u zatvoru u SAD zbog pomaganja terorista


Ramiz Hodžić, poreklom iz BiH, optužen u SAD za slanje novca i oružja terorističkim organizacijama u Iraku i Siriji, biće zadržan u pritvoru, odlučeno je poslije kratkog saslušanja na sudu u Sent Luisu.

Hodžić je optužen da je, koristeći Fejsbuk, Pejpal, Vestern junion i američku poštu, slao novac i opremu preko posrednika u Turskoj.

Hodžić se izjasnio da nije kriv. Sudija je u petak odobrio zahtjev Hodžićevog advokata koga mu je dodijelio sud da njegov klijent ostane u pritvoru i da se odloži saslušanje.

Advokat nije obrazložio takav zahtjev na sudu i odbio je da ga kasnije komentariše.

Hodžić je optužen za 10 uplata od ukupno 8.850 dolara i za organizovanje dvije pošiljke vojne opreme u vrijednosti od 2.451 dolar.

Pored Hodžića za pomaganje terorista optuženi su i njegova supruga Sedina Unkić Hodžić i još četvoro bosanskih imigranata koji žive u Sent Luisu, Ilinoisu i Njujorku.

Prema navodima iz optužnice, bračni par Hodžić živi u SAD, u izbjegličkom statusu gotovo dvije decenije.

Sudija u Čikagu je odbio da oslobodi Medihu Medi Salkičević iz Šiler parka u Ilinoisu, dok datumi saslušanja još nisu određeni za Armina Harčevića iz Sent Luisa u Misuriju, Nihada Rosić iz Jutike, u državi Njujork i Jasminku Ramić iz Rokforda, u Ilinoisu.

XS
SM
MD
LG