Dostupni linkovi

Mustafa sa Hanom:Priština radi na normalizaciji odnosa


Kosovski premijer Isa Mustafa danas je evropskom komesaru za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesu Hanu rekao da Priština radi na konrektnim pitanjima koja vode normalizaciji odnosa sa Beogradom i uklanjanju porepreka za evropske integracije.

Han izjavio je danas u Prištini da Kosovu treba pružiti mogućnost približavanja Evropskoj uniji.

Učestvujući na sjednici Vlade Kosova, Han je čestitao sedmu godišnjicu proglašavanja nezavisnosti i istakao da je u tom periodu postignut značajan napredak.

Evropski komesar je najavio mogućnost da Kosovo i EU tokom proljeća potpišu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali će za stupanje na snagu biti potrebno određeno vrijeme.

Govoreći o liberalizaciji viza za građane Kosova, Han je savjetovao institucijama u Prištini da treba da obezbijede veću kontrolu granica i da ubijede građane da ne mogu dobiti azil u zemljama EU pošto je riječ o nezakonitoj migraciji.

Zatražio je od Kosova i Srbije da nastave dijalog i da primijene postignute sporazume. Napredak dvije zemlje u evropskim integracijama će prije svega zavisiti od sporazuma koji budu postignuti tokom dijaloga i njihove primjene.

XS
SM
MD
LG