Dostupni linkovi

Haos u Jemenu, strane diplomate beže


Stejt department je potvrdio prošle noći da je zatvorena Ambasada SAD u Jemenu i evakuisano osoblje zbog političke krize i opasnosti pošto su šiitski pobunjenici zavladali velikim delom te zemlje na jugu Arabijskog poluostrvu.

Takođe, zatvorena je i Ambasada Velike Britanije u glavnom gradu Jemena, Sani, a osoblje je jutros evakuisano. U saopštenju, britanski ministar za Bliski istok Tobias Elvud je pozvao državljane Velike britanije koji su još u Jemenu da "odmah napuste" tu zemlju.

I ambasade drugih evropskih zemalaja u Jemenu planiraju zatvaranje i evakuaciju svog osoblja zbog pogoršanja političke i bezbednosne situacije, prenbosi agencija AFP pozivajući se na zapadni izvor.

Ambasada Francuske je od jutros zatvorena, a diplomatski predstavnici ne odgovaraju na telefonske pozive.

Dok su politički razgovori pod okriljem UN o rešavanju krize u zastoju, pobunjenici koji su zaposeli Sanu i severni deo Jemena, nastavljaju vojnu ofanzivu u centru zemlje.

Jemen je u krizi bio mesecima, dok su šiitski pobunjenici Huti, povezani sa Iranom, opsedali glavni grad, Sanu, a zatim i zavladali.

Stejt department je izdao putno upozorenje državljanima SAD da ne putuju u Jemen, a onima koji su već tamo, da ga hitno napuste.

Iako SAD kažu da će se operacije protiv Al Kaide nastaviti u Jemenu, politički gledano, zatvaranje ambasade je udarac predsedniku SAD Baraku Obami koji je podržavao vladu svrgnutog predsednika Jemena Abeda Raboa Mansura Hadija, kao uzornu za borbu protiv terorizma.

Zatvaranje ambasade SAD će takođe otežati operacije CIA u Jemenu, kažu zvaničnici. Glavna uloga CIA u Jemenu je prikupljanje podataka o pripadnicima al-Kaide na Arabijskom poluostrvu i izvođenje napada na njih dronovima.

Huti su prošle nedelje raspustili parlament i preuzeli vlast posle višemesečnih sukoba. Predsednik Hadi i njegovi ministri su u kućnom pritvoru, a podneli su i ostavke.

Američka ambasada u Jemenu je treća u arapskom svetu koja je zatvorena od izbinanja "Arapskog proleća" decembra 2010. godine Druga dva su ambasade u Damasku, u Siriji (2012.), i u Tripoliju, u Libiji (2014.).

XS
SM
MD
LG