Dostupni linkovi

Kormak: Ključni momenat za BiH


Ambasadaor SAD u BiH Morin Kormak ocijenila je večeras da put do prosperitetne budućnosti BiH ide preko članstva u EU, najvećem trgovinskom partneru BiH.

"BiH već nekoliko godina stoji na tom putu, ali novoizabrani lideri shvataju da se ona nalazi u ključnom momentu, da joj je EU pružila jedinstvenu šansu koju mora iskoristiti", rekla je Kormakova na prijemu, koji je u njenu čast organizovao otpravnik poslova Ambasade SAD Nikolas Hil.

Ona je istakla da je Predsjedništvo BiH, potpisivanjem obaveze za provođenje reformi neophodnih za članstvo u EU, pokazalo čvrstu odlučnost i to je pozitivan inicijalni korak.

Kormakova je napomenula da su i članovi Predsjedništva BiH rekli da je ključna faza ovog plana provođenje reformi, te da su SAD i dalje čvrsto opredjeljene da podrže ta nastojanja, saopšteno je iz američke Ambasade.

"U međuvremenu, lideri u BiH trebalo bi da na svim nivoima usvajaju politike pogodne za poslovanje kako bi se otvarala radna mjesta koja su prijeko potrebna BiH", rekla je Kormakova.

Prema njenim riječima, lideri u BiH trebalo bi da djeluju u skladu sa preporukama organizacija, poput Savjeta stranih investitora i Američke trgovinske komore, da bi što prije došlo do investicija u strateške sektore, poput energetike, poljoprivrede i informacionih tehnologija, te da bi se stimulisala ekonomija.

"Budućnost BiH je, takođe, u NATO-u. Čestitam Oružanim snagama BiH koj pokazuju profesionalnost i kompetentnost u Avganistanu i u Iraku, kao i ovdje u BiH za vrijeme prošlogodišnjih poplava", rekla je Kormakova.

XS
SM
MD
LG