Dostupni linkovi

Glavaš stigao u Hrvatsku, dočekan kao heroj


Osuđenik za ratne zločine Branimir Glavaš u nedjelju uveče je stigao u Hrvatsku, pošto je nedavno pušten iz mostarskog zatvora gdje je služio zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

Glavaš je nešto prije 19.30 ušao u Hrvatsku, a na graničnom prelazu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine su ga sačekale stranačke kolege iz Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje. Zajedno su se, kako prenose lokalni mediji, uputili u Osijek gdje su mu udruženja branitelja iz osječko-baranjske županije priredila veliki koncert dobrodošlice.

Lokalni mediji navode da se na osječkom trgu, uprkos susnježici, okupilo nekoliko hiljada ljudi. Na jednom nadvožnjaku, na ulazu u grad, izvješen je transparent "Branimir Glavaš heroj".

Branimir Glavaš je prije desetak dana pušten iz zatvora u Mostaru, pošto je Ustavni sud Hrvatske poništio pravosnažnu presudu Vrhovnog suda kojom je Glavaš bio osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. i zatražio da se postupak ponovi.

Glavaš je više od pet godina bio u zatvoru, a u Bosni i Hercegovini je završio pošto je uoči izricanja presude u Hrvatskoj pobjegao u susjednu državu, čije državljanstvo takođe ima.

Pošto je na snazi prvostepena presuda Županijskog suda u Zagrebu kojom je Glavaš zbog ratnih zločina osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu, tužilaštvo je tražilo da mu se ponovo odredi istražni zatvor. O tome bi trebalo da se odlučuje u ponedjeljak.

Glavaševi advokati smatraju da nema osnova za određivanje pritvora, jer je u istražnom zatvoru proveo više od pet godina, dok istražni zatvor s produženjima u njegovom slučaju može da traje najduže četiri godine.

XS
SM
MD
LG