Dostupni linkovi

Jemen: Pobunjenici kontrolišu predsedničku rezidenciju


Borci iz pobunjenilke grupe Huti danas kontrolišu rezidenciju jemenskog predsednika Abd-Rabua Mansura Hadija, ali tvrde da ga nisu svrgnuli, dva dana posle borbi u kojima je ova šiitska organizacija ovladala glavnim gradom Sanom.

Hutiji, koji su prijatelji Irana, nametnuli su se kao dominantna snaga u ovoj zemlji, ali su se za sada uzdržali od izvođenja državnog udara.

Lokalne vlasti odlučile su da do daljnjeg zatvore drugi najveći aerodrom u zemlji, u gradu Adenu, kao znak protesta povodom akcije pobunjenika.

Poraz snaga bezbednosti u okršaju sa pobunjenicima dodatno produbljuje krizu u zemlji u kojoj SAD izvode vazdušne udare protiv jednog od najopasnijih krila Al kaide.

Hutiji su jutros, opremljeni oklopnim vozilima, zamenili čuvare ispred predsedničke rezidencije. Zvaninik ove grupe rekao je da je Hadi "još kod kuće" i da nema problema, pošto on "može da ode".

Jemen, siromašna država od 25 miliona stanovnika, zahvaćen je pobunom islamista, sukobom sa separatistima, međuverskim tenzijama i višegodišnjom ekonomskom krizom.

"Arapsko proleće", koje je dovelo do pada dugogodišnjeg predsednika Alija Abdulaha Saleha, izazvalo je još veći haos u ovoj zemlji.

XS
SM
MD
LG