Dostupni linkovi

Rusija osudila marš pristalice Bandere kao nacistički


Visoki ruski diplomata kritikovao je Ukrajinu zbog nacionalističkog marša kojim je obilježen rođendan kontroverznog nacionaliste iz II Svjetskog rata i antisovjetskog pobunjenika Stepana Bandere.

Hiljade je ljudi učestvovalo 1.janura u Kijevu na maršu na kojem su nošene nacionalsitičke zastave i klicani slogani Banderinog pokreta "Slava Ukrajini!Slava herojima!".

Manja procesija sa bakljama održana je i u sjeveroistočnom gardu Sumij u blizini ruske granice.

Bandera se borio i protiv sovjetskih i protiv nacističkih trupa, ali ga u Rusiji uglavnom doživljavaju kao nacističkog kolaboracionistu.

Izaslanik ruskog ministarstva vanjskih poslova za ljudska prava, Konstantin Dolgov, na Twitteru je 2.janura napisao, da je "marš bakljama u Ukrajini demonstracija da se nastavlja pokret koji je na nacističkom putu".

On je dodao : "I to se dešava u centru civiliziovane Evrope!".

Neki istoričari navode da su pristalice Bandere na početku sarađivali sa nacističkim okupatrorom na zapadu Ukrajine, dijelu Poljske i učestvovali u ubijanju Jevreja i Poljaka.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, nazvao je Banderu saučesnikom Adolfa Hitlera, nazivajući lidere proevropskih protesta na Maidanu, kojima je sa vlasti svrgnut proruski predsjednik Viktor Janukovič u februaru, Banderinim "ideološkim nasljednicima".

Banderu je 1959.ubio agent KGB.

XS
SM
MD
LG