Dostupni linkovi

Pet poginulih, na trajektu zarobljene 133 osobe


Na grčkom trajektu, na kome je izbio u nedelju požar, poginulo je pet osoba, evakuisano je 345 ljudi, dok je 133 još zarobljeno na trajektu. Za njihovo spasavanje je potrebno od 8 do 9 časova.

Tužilaštvo u italijanskoj luci Bari danas je otvorilo krivičnu istragu o tome kako je došlo do požara na trajektu "Norman Atlantik" tokom plovidbe iz Grčke u Italiju, tačnije da li je nemar doprineo nesreći.

Italijanski vlasnik broda insistira da je plovilo bilo u potpunosti ispravno i da je prošlo tehnički pregled, uključujući i izlaze u slučaju opasnosti, 19. decembra.

Jedan od preživelih koji je stigao danas u Italiju rekao je da je osoblje bilo potpuno nepripremljeno da se nosi sa situacijom i da organizuje evakuaciju.

Trajekt je pod italijanskom zastavom plovio pod ovlašćenjem grčkog trajektnog operatera "Anek Lines" od Patrosa u zapadnoj Grčkoj do Ankone u Italiji sa 478 putnika i članova posade i više od 200 vozila kada se zapalio.

Posle prvobitnih napora spasilačkih brodova da priđu zapaljenom trajektu usled loših vremenskih uslova, italijanski i grčki helikopteri su započeli u nedelju popodne otežanu operaciju prebacivanja putnika sa trajekta na desetak obližnjih brodova.

XS
SM
MD
LG