Dostupni linkovi

EU najavljuje sankcije Izraelu


Izraelske vlaste najavile su da će srušiti kuće porodica nekoliko Palestinaca umešanih u napade na Izraelce.

Istovremeno, izraelski mediji navode da EU spremaju sankcije za Izrael.

Potez izraelskih vlasti označava povratak politike od koje se odustalo pre devet godina nakon što su bezbednosni zvaničnici doveli u pitanje njenu efikasnost.

Vojska je danas rekla da su naredbe o rušenju izdate u poslednjih nekoliko nedelja. Policija je precizirala da je za rušenje ili pečaćenje planirano nekoliko kuća u istočnom Jerusalemu, ali da se čeka konačno odobrenje vlade.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je početkom ovog meseca rekao da će se ponovo primenjivati politika rušenja u odgovoru na talas palestinskih napada na Izraelce u Jerusalemu dok raste napetost oko spornog svetog mesta u jeruslimskom starom gradu, podseća Asošijeted Press.

U međuvremenu su izraelski mediji objavili neke detalje sankcija koje EU priprema za Izrael, a koje bi mogle da uključe povlačenje ambasadora tog bloka zemalja iz Tel Aviva ako se nastavi izgradnja kuća za Jevreje u nekim osetljivim područjima na okupiranoj Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalemu.

Evropske diplomate su uporedile sadržaj dokumenta na dve strane s “menijem u kineskom restoranu” iz koga svaka država članica može da izabere koje sankcije će da primeni.

To je odraz stava da EU mora da odgovori sankcijama prema akcijama izraelske vlade koje prijete da onemoguće dvodržavno rješenje decenijskog sukoba, odnosno stvaranje nezavisne Palestine uz Izrael.

XS
SM
MD
LG