Dostupni linkovi

Makedonija: Hapšenja zbog prevare na izboru pesme za Evroviziju


Policija u Skoplju privela je na informativni razgovor troje, od četvoro osumnjičenih, zbog organizovanja i sprovodjenja prevare telefonskim glasanjem na Skopskom festivalu na kome je sinoć izabran makedonski predstavnik za Evroviziju 2015, saopštio je danas makedonski MUP.

Četvrti osumnjičeni nije priveden jer se trenutno nalazi u
inostranstvu, precizirano je. Svi osumnjičeni branili su se ćutanjem, posle informativnog razgovora su oslobođeni, a najavljeno je da će protiv njih naknadno biti podneta krivična prijava, prenosi Beta.

Glasovima publike, ali i stručnog žirija sinoć je na "Skopskom festivalu 2014." za makedonskog predstavnika na takmičenju za pesmu Evrovizije izabran Danijel Kajmakoski, s pesmom "Jesenje lišće", dok su drugo i treće, mesto koje se takodje novčano nagradjuje, zauzele Tamara Todeska s pesmom "Brod što tone" i Evgenija čančalova-Egi, s
pesmom "Da te ne volim".

Kako prenose mediji u Skoplju, kao organizatori nameštanja takmičenja za makedonskog predstavnika za Evroviziju osumnjičena su četiri lica iz Skoplja, među kojima je jedan vlasnik produkcijske kuće, jedan autor i kompozitor pesama, kao i vlasnik i upravnik društva koje je organizovalo telefonsko glasanje za Skopski festival.

Grupa se tereti za nameštanje rezultata za prva tri mesta na "Skopskom festivalu 2014.godine", za koje su predviđene nagrade od ukupno 45.000 evra koje je obezbedilo makedonsko Ministarstvo kulture.

Četvoro lica koja se terete za "zločinačko udruživanje" i "kompjutersku prevaru" sumnjiče se da su većoj grupi osoba koje su angažovali, a koje su se tokom glasanja nalazili na dve lokacije u Skoplju, podelili SIM kartice nabavljene kod tri mobilna operatera sa radi glasanja. One su bile prijavljene na nepostojeće adrese.

Policija je saopštila da je zbog ranije dojave da postoje sumnje u nameštanje rezultata glasanja, odmah nakon završetka Skopskog festivala izvršila pretres dve sumnjive lokacije u Skoplju gde je nadjeno 14 lica sa velikim brojem telefonskih aparata i oko 2.500 SIM kartica sa kojih su se koordinisano slale poruke sa SMS glasovima.

XS
SM
MD
LG