Dostupni linkovi

Albanski diplomata: U agendi Tirane nije "velika Albanija" već integracija u EU


Ambasador Albanije u Prištini Kemalj Mindžozi izjavio je da će albanski premijer Edi Rama prilikom posete Srbiji posetiti i Preševo, ali i da će prilikom tokom boravka u Srbiji i zvanično vlastima staviti do znanja da je protiv nacionalnog ujedinjenja Albanaca, preneli su mediji na albanskom jeziku u Preševu i Bujanovcu.

"Rama će ići i u Preševo. Nema logike da poseti Srbiju a da ne poseti albansku zajednicu koja živi u Preševu i celom tom regionu, to je veoma važan deo Ramine posete", rekao je Mindžozi za prištinski "Ekspres".

Mindžozi je rekao da u agendi zvanične Tirane nema koncepcije "Velike Albanije", čak ni unije Albanije sa Kosovom. "Velika Albanija nije u agendi Tirane već su to EU integracije", rekao je albanski diplomata u Prištini.

Poseta albanskog premijera Edija Rame Srbiji zakazana je za 10. novembar, nakon što je pre toga tokom 2014. godine dva puta odložena.

Bilo je najava da će albanski premijer posetiti Srbiju u februaru, što je odloženo zbog raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji a zatim i zbog katastrofalnih poplava u maju, a zatim je odložena i poseta do koje je trebalo da dodje 22. oktobra, zbog tenzija nakon incidenta na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija u Beogradu.

Edi Rama je prvi visoki zvaničnik Republike Albanije koji će posetiti Beograd od 1948.godine.

XS
SM
MD
LG