Dostupni linkovi

OEBS ne želi nemačku vojnu pratnju u Ukrajini


OEBS je saopštio da neće prihvatiti ponudu Nemačke o slanju bespilotnih letelica i vojnika u Ukrajinu da bi obezbedili rad posmatrača te misije, preneo je Dojče vele.

"Rado prihvatamo svaki predlog naših zemalja članica, ali slanje vojske nije u skladu sa mandatom naše misije u Ukrajini", navodi se u saopštenju.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer je 10. oktobra izjavio da je zvanični Berlin obavestio OEBS da je spreman da pošalje bespilotne letelice i vojnu pratnju u Ukrajinu.

Prethodno je ukrajinski predsednik Petro Porošenko dozvolio posmatračima OEBS-a da koriste bespilotne letelice na istoku zemlje.

Porošenko i predsedavajući OEBS-om Didije Burkhalter su se takođe dogovorili da će povećati broj posmatrača u Ukrajini i obezbediti im bolje tehničke uslove za praćenje stanja na terenu.

Sekretarijat OEBS je ranije saopštio da će se dronovi koristiti za nadgledanje ukrajinsko-ruske granice, kao i da je njihovo korišćenje u skladu sa sporazumom o prekidu vatre na istoku Ukrajine, postignutom u Minsku 5. septembra.

XS
SM
MD
LG