Dostupni linkovi

Udari se nastavljaju ali IS napreduje, kontroliše trećinu Kobane


Uprkos tome što su vazdušni udari međunarodne koalicije, predvođene SAD, na položaje Islamske države (IS) oko sirijskog grada Kobane nastavljeni, džihadisti su zauzeli trećinu grada.

Američka centralna komanda je saopštila da je u udarima na okolinu Kobane oštećen kamp za obuku boraca IS, da su uništeni zgrada i dva vozila, kao i da su likvidirane dve jedinice Islamske države.

Udarima, međutim, nijesu uspjeli da zaustave napredovanje boraca Islamske države, navodi Rojters.

Kobane danas potresaju eksplozije i vijori se gust crni dim koji se vidi s turske granice nekoliko kilometara od grada.

Ujedinjene nacije navode da je u gradu ostalo tek nekoliko stotina stanovnika, a branitelji Kobanea upozorili su da će doći do masakra ako ofanziva džihadista bude uspješna, prenosi Rojters.

Oni se žale da SAD pružaju samo simboličnu podršku putem vazdušnih udara, dok turski tenkovi poslati na granicu posmatraju zbivanja, ali ne čine ništa da odbrane grad.

"Sve istočne dijelove, manje dijelove na sjeveroistoku i područje na jugoistoku Kobane kontrolišu ekstremisti Islamske države", rekao je šef Opservatorije Rami Abdulrahman za Rojters.

Međunarodna koalicija predvođena SAD u četvrtak ujutro je izvela pet vazdušnih udara na položaje militanata u Kobaneu, navodi AFP.

SAD i Britanija upozorili su da vazdušni udari neće biti dovoljni da spriječe IS da preuzmu kontrolu nad tim strateški važnim gradom na granici s Turskom.

Turski šef diplomatije Mevlet Čavušoglu izjavio je da "nije realno očekivati da Turska sama izvede kopnenu operaciju protiv militanata".

Portparol Pentagona rekao je da SAD i njeni savežnici "čine sve što mogu iz vazduha", ali da postoje ograničenja u onome što ta kampanja može da postigne, a sličan stav iznio je i britanski ministar vanjskih poslova Filip Hamond, navodi BBC.

Lider Kurda u Kobaneu rekao je agenciji Rojters da su militanti Islamske države ušli u dijelove grada i da žestoki okršaji ne prestaju.

XS
SM
MD
LG