Dostupni linkovi

Ministar Marković:Crna Gora ima problem s kriminalom i korupcijom


Crna Gora ima problem u borbi sa korupcijom i organizovanim kriminalom, i treba joj udarna pesnica u vidu Specijalnog tužilaštva, ocijenio je ministar pravde Duško Marković.

On je na okruglom stolu o Nacrtu zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu rekao da ono mora biti kadrovski i tehnički sposobno da proaktivno cilja na sve pojavne oblike korupcije i organizovanog kriminala.

„Sposoban, obučen i motivisan kadar je ključ uspjeha u borbi protiv kriminala“, naglasio je Marković.

Prema njegovim riječima, tužioci i policajci moraju razumjeti opasnost i rizike po državu i društvo koje kriminal nosi u bezbjednosnim prijetnjama.

On je rekao da vjeruje da će personalno koncipiranje budućeg Specijalnog tužilaštva biti prilagođeno urgentnim potebama države i društva, stabilnosti i sigurnosti građana.

„Društva u kojem kriminalci neće moći činiti institucije nemoćnim, kako to u posljednje vrijeme i u nekim prilikama djeluje“, rekao je Marković.

On je ocijenio da je zakon o Specijalnom državnom tužilaštvu jedan od najznačajnijih u procesu reforme pravosuđa i na planu unaprjeđenja borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Marković je naglasio da opredjeljivanje za osnivanje specijalnog tužilaštva nije rezultat potrebe za institucionalnim rješenjima po uzoru na neke zemlje Evropske unije (EU), iako je hrvatski USKOK od početka poslužio kao najbliži model.

XS
SM
MD
LG