Dostupni linkovi

Jemen: Premijer podneo ostavku, pobunjenici zauzeli vladu


Premijer Jemena Mohamed Salem Basindva podneo je ostavku, usled višednevnog nasilja u kojem je u prestonici te zemlje Sani poginulo preko 140 ljudi, a više stotina njih napustilo svoje domove, prenela je jemenska državna agencija.

Za sada nije poznato da li je predsednik te zemlje Aebd Rabu Mansur Hadi prihvatio ostavku premijera, a mediji nisu preneli više detalja o tome.

Šiitski pobunjenici koji se bore protiv boraca sunitske islamističke stranke Al Islah zauzeli su u nedelju sedište vlade i državni radio u prestonici, potvrdili su visoki zvaničnici.

"Situacija (u Jemenu) se razvija velikom brzinom", rekao je jedan zapadni diplomata.

Šiitski pobunjenici su zauzeli i nekoliko važnih vojnih punktova u Sani, uključujući glavnu vojnu komandu, dodali su zvanični izvori.

Sukobi su u nedelju izbili u blizini univerziteta Iman, koji se smatra uporištem sunitskih radikala i regrutnim centrom za ekstremiste.

Za sada nema zvaničnih podataka o žrtvama nedeljnog nasilja.

Vlasti Jemena pozvale su pripadnike bezbednosnih službi te zemlje da se "ne sukobljavaju" sa šiitskim pobunjenicima koji su zauzeli kontrolu nad više zgrada

javne uprave u Sani. Ministarstvo unutrašnjih poslova Jemena uputilo je taj poziv pripadnicima svojih snaga u saopštenju objavljenom na svom sajtu.

"Ministar unutrašnjih poslova Abdo Husein al Tirb poziva sve svoje agente da se ne sukobljavaju (s borcima Ansarualaha) i da sarađuju sa njima kako bi se uspostavili bezbednost i stabilnost" u prestonici.

XS
SM
MD
LG