Dostupni linkovi

Kijev: Nema povlačenja pre prekida vatre


Ukrajinska vojska je saopštila da neće povući svoje snage sa linije fronta dok sve strane ne ispoštuju prethodno postignut sporazum o prekidu vatre. "Jedna od ključnih tačaka sporazuma iz Minska je princip koji se odnosi na prekid vatre", izjavio je portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andrej Lisjenko, ističući da pošto prva tačka nije ispunjena, ne može da se priča ni o drugim.

On je rekao da vlada neće govoriti o sprovođenju sporazuma sve dok se u potpunosti ne postigne prekid vatre. "Ako se ukrajinske snage povuku, to će biti učinjeno istovremeno sa povlačenjem ruskih snaga", rekao je Lisenko.

Istovremeno, OEBS je saopštio da će "neodložno i aktivno" podržati sprovođenje sporazuma iz Minska.

Kijev tvrdi da su u poslednja 24 sata poginula dva vojnika, a osam ranjeno, a prema podacima UN, skoro 2.900 ljudi je poginulo od izbijanja sukoba u aprilu.

Agencija AFP je prenela da za sada nema naznaka o povlačenju snaga i da oko aerodroma u Donjecku odjekuju eksplozije i to u danu kada bi ukrajinske snage i proruski separatisti, prema sporazumu iz Minska, trebalo da se povuku i naprave tampon zonu.

U Minsku su u subotu članice Kontakt grupe za Ukrajinu potpisale Memorandum o sprovođenju režima prekida vatre u istočnoj Ukrajini, kojim će između ukrajinskih i proruskih snaga biti uspostavljena tampon zona od 30 kilometara.

XS
SM
MD
LG