Dostupni linkovi

BIH:Vodostaj Save raste, Una i Sana u opadanju


Nakon obilnih padavina u Republici Srpskoj, u prethodnih nekoliko dana vodostaj Save kod Gradiške je u porastu, dok su Una i Sana trenutno u opadanju.

Prema podacima jutros od 9:00 sati, vodostaj Save na hidrološkoj stanici Gradiška je prešao kotu vanredne odbrane od poplava za 22 cm i trenutno iznosi 752 cm.

Vodostaj Save na hidrološkoj stanici Srbac iznosi 866 cm i prešao je redovnu kotu odbrane od poplava za šest cm.

U Hidrometeorološkom zavodu RS-a su potvrdili da je vodostaj Une kod Novog Grada/Bosanskog Novog nizvodno jutros u opadanju, ali je i dalje iznad kote vanredne odbrane od poplava za 54 cm.

Trenutni vodostaj iznosi 454 cm.

Vodostaj Sane u Prijedoru je u opadanju i ispod kote redovne odbrane od poplava.

Vodostaji na vodnom području Save na svim vodotocima prve kategorije su u opadanju, kazao je Agenciji Fena Enes Alagić, savjetnik direktora za tehničke poslove u Agenciji za vodno područje rijeke Save.

Navodi da je u manjem porastu vodostaj na vodomjernoj stanici Karanovac na Spreči, ali je trenutni vodostaj ispod vodostaja kada se vrše bilo kakvo obavještavanje stanovništva ili civilne zaštite.

Alagić dodaje da se situacija u Unsko-sanskom kantonu i dalje smiruje, što znači da rapidno padaju vodostaji na Uni, Sani i Sanici.

Naglasio je da se narednih dana očekuje stabilizacija vremena.

Očekuju se samo lokalni pljuskovi koji, kaže Alagić, ne bi trebali da dižu vodostaje prve kategorije.

XS
SM
MD
LG