Dostupni linkovi

CIN i OCCRP: Keljmendi od 2006. bio šef za drogu i cigare


Naser Keljmendi kako piše u izvještaju Centra za istraživačko novinarstvo CINS i Organized Crime and Corruption Reporting Project OCCRP, prema optužnici Kancelarije Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo, je jedan od velikih narkodilera koji je između 2000. i 2012. godine zaradio milione, prebacujući heroin, ekstazi, spid i druge droge rutom koja povezuje Avganistan, Tursku i Evropsku uniju, prenose podgoričke Vijesti.

Od 2006. Keljmendi je bio šef za drogu i cigare u Crnoj Gori.

Tužioci navode u optužnici da je Keljmendi bio uspješan i da istraga pokazuje „da on i njegovi sinovi posjeduju imovinu vrijednu milione eura u BiH, Crnoj Gori, Kosovu i drugdje".

Keljmendi se nalazi u pritvoru na Kosovu. Čeka na suđenje za koje se pretpostavlja da bi moglo početi u oktobru.

Glavni svjedok optužbe je Šejla Jugo Turković, supruga osuđenog bh. kriminalca Zijada Turkovića i bivša TV novinarka, nekada kako se navodi pomoćnica od povjerenja, Frahrudina Radončića, bivše ministra sigurnosti BIH i vlasika Avaza, koja tvrdi da je bila "prisutna na svim događajima u vezi sa Radončićem i Keljmendijem".

Fahrudin Radončić tvrdi da Šejla Turković ne govori istinu, jer hoće da skrene pažnju sa kriminalnih aktivnosti supruga. Zijad Turkovcić je osuđen na 40 godina za ubistva, šverc droge, iznudu i pranje novca u Sarajevu.Presuda je oborena i Turković u pritvoru čeka novo suđenje.

XS
SM
MD
LG