Dostupni linkovi

Dačić: Sankcije Rusiji nisu u ekonomskom interesu Srbije


Šef sbijanske diplomatije Ivica Dačić rekao je danas da nije sporno da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali da zbog svojih ekonomskih interesa nije učestvovala u sankcijama prema Rusiji, niti u sankcijama Moskve prema EU.

"Trudimo se da imamo izbalansiran stav, naročito imajući u vidu ekonomske odnose. Na jednom međunarodnom forumu nedavno sam čuo da i sama Ukrajina i Rusija, kada je reč o sankcijama, imaju čudan odnos.Ukrajina jeste načelno podržala sankcije prema Rusiji, ali ih nije nikad operacionalizovala. S druge strane, Rusija nije uvela sankcije Ukrajini kada je riječ o poljoprivrednim proizvodima", rekao je Dačić u Palati Srbija.

Dačić je ocijenio da se mora raditi na "deeskalaciji stanja u Ukrajini, jer će svako dalje zaoštravanje biti prijetnja ne samo u regionalnom smislu, već i šire".

Dačić je kazao da Srbija poziva na hitan prekid sukoba i na dijalog, jer se baš "u Srbiji najbolje vidi da je dijalog jedino rešenje za sve probleme" i dodao da će to biti prioritet Beograda i tokom predsjedavanja OEBS 2015. godine.

Džon Berd je rekao da mu je "drago što Srbija ne podržava nelegalnu rusku okupaciju i agresiju" dijelova Ukrajine.

"Ovonedjeljni samit NATO u Velsu biće veoma važan sastanak.Ono što se desilo poslednjih nedelja u istočnoj Ukrajini... je veoma provokativno i zbog toga će NATO na samitu najverovatnije istaći potrebu osnaživanja odnosa sa svojim partnerima u istočnoj Evropi", istakao je Berd.

XS
SM
MD
LG