Dostupni linkovi

Istanbul: Policija suzavcem rastjerala demonstrante


Turska policija ispalila je suzavac i upotrijebila je vodene topove u centralnom dijelu Istanbula kako bi rastjerala demonstrante, koji su željeli da učestvuju u protestnom maršu povodom polaganja zakletve novog predsjednika Tajipa Erdogana.

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se danas u gradskoj oblasti Taksim, uzvikujući slogane protiv Erdogana. Pojedini demonstranti nosili su transparente na kojima je pisalo "predsjedništvo ne može oprati korupciju ili krađu".

Redžep Tajip Erdogan položio je danas zakletvu kao 12. turski predsjednik na ceremoniji u parlamentu, čime je utvrdio poziciju najuticajnijeg lidera u novijoj istoriji Turske.

Erdoganovi protivnici strahuju da će on prelaskom sa premijerske na predsjedničku funkciju i najavom jačanja predsjedničkih ovlaštenja učvrstiti autoritaran način vladanja.

U Službenom glasniku odmah potom je objavljeno da je Erdogan imenovao Ahmeta Davutoglua za vršioca dužnosti predsjednika vlade.

Davutoglu će nadgledati dosadašnju vladu, dok Erdogan formalno ne zatraži od njega da formira svoj kabinet. Očekuje se da će sastav nove turske vlade biti poznat već sutra.

XS
SM
MD
LG