Dostupni linkovi

Merkel:Na EU samitu o novim sankcijama za Rusiju


Njemačka kancelaraka Angela Merkel najavila je na berlinskom summitu sa liderima balkanskih zemlja da će EU na svom samitu u subotu razgovarti o novim sancijama za Rusiju u svojetlu izvještaja o ratsućem broju ruskih trupa na jugoistoku Ukrajine.

"Dobijamo izvještaje o povećanom prisustvu ruskih vojnika i obanvljanju nemira u obalstima gdje djeluju separtsiti gdje je do sada bilo prilično mirno" rekla je Merkel na press konferenciji u Berlinu sa balkanskim liderima.

Eskalacija ukrjinske krize biće na agendi summita i kako je rekla Merkel "mi ćemo morati da zapitamo sebe kako ćemo reagovati".

Prvi u nizu sasatanaka, na kojima će u naredne četiri nadgledati napredovanje Zapadnog Balkana, održan je danas u Berlinu, na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel.

Na press konferenciji Merkelova je kazala da je „zadovoljna okupljanjem lidera Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Srbije i Slovenije, za jednim stolom i istim zadatkom: jačanje regionalne saradnje i ulazak u EU“.

XS
SM
MD
LG