Dostupni linkovi

Iran isporučio oružje Kurdima u Iraku


Iran je prva zemlja koja je isporučila oružje autonomnoj kurdskoj regiji Iraka, kako bi kurdski borci odbili napade džihadista.

"Islamska republika Iran je prva država koja nam je pomogla, osiguravši nam oružje i opremu", rekao je predsjednik iračkog Kurdistana Masud Barzani poslije sastanka sa iranskim ministrom vanjskih poslova Mohamedom Džavadom Zarifom.

Militanti predvođeni džihadistima iz organizacije Islamska država (IS) su u junu pokrenuli snažnu ofanzivu i zauzeli velike djelove Iraka, a početkom augusta su uspjeli naterati kurdske snage na povlačenje prema regionalnoj prijestonici Arbilu.

Napredovanje džihadista na sjeveru Iraka je podstaklo američku vladu da pokrene zračne udare na snage militanata i pozive širom svijeta da se Kurdima osigura oružje za borbu.


Zarif, koji je u Irak doputovao u nedjelju, ponovio je tvrdnju da službeni Teheran, iako podržava svog zapadnog susjeda, neće na teren slati svoje vojnike. Isporuku oružja Kurdima najavile su i neke evropske zemlje, prije svih Njemačka.

XS
SM
MD
LG