Dostupni linkovi

Mobilizacija zvaničnika EU zbog pogubljenja novinara


Britanski premijer Dejvid Kameron prekinuo je danas odmor da bi predsedavao nizom hitnih sastanaka posle objavljenog snimka odrubljivanja glave američkom novinaru Džejmsu Foliju, koji je šokirao svet i mobilisao evropske
zvaničnike.

Na snimku se vidi kako maskirani ekstremista iz organizacije Islamska država preseca grlo novinaru Foliju, otetom u Siriji u novembru 2012.

Prema navodima Islamske države, Foli je ubijen u znak odmazde zbog napada ratnog vazduhoplovstva SAD na položaje te ekstremističke borbene organizacije u Iraku.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavo je danas da je Nemačka spremna u što hitnijem roku da pošalje oružje kurdima u Iraku, da bi ojačala njihov kapacitet za odbranu.

Štajnmajer je na konferenciji za štampu naveo da preti rizik od "katastrofe" sa pogubnim posledicama po ceo svet.

Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je da će uskoro predložiti održavanje konferencije o bezbednosti u Iraku i o borbi protiv ekstremističke grupe Islamska država, ocenjujući da je situacija u
svetu najteža od 2001. godine.

Prethodno je britanski šef diplomatije Filip Hamond rekao da je čovek koji je izvršio pogubljenje govorio sa britanskim naglaskom i da izgleda da se radi o britanskom državljaninu, kao i da će se to ispitati.

Rekao je da se razmatra šta Britanija može još da uradi, kao na primer da pošalje veći broja vojnih stručnjaka za obuku iračkih bezbednosnih snaga. Za sada je britanska pomoć Iraku ograničena na vazdušne operacije nadzora, slanje humanitarne pomoći, prevoz oružja iz trećih zemalja za kurde.

Hamond je rekao da ima sve više britanskih državljana u Iraku koji se bore sa ekstremistima i da postoji rizik da će se oni vratiti u zemlju sa sposobnostima i tehnikama naučenih kod terorističkih organizacija.

Islamska država, koja je okupirala delove Iraka i Sirije proglasivši ih svojim "kalifatom", zapretila je da će ubiti još jednog zarobljenika, za kojeg je navela da je takođe američki novinar i da se zove Stiven Sotlof (Steven Sotloff).

Američki predsednik Barak Obama danas će dati izjavu povodom ovog uznemirujućeg događaja.

XS
SM
MD
LG