Dostupni linkovi

Sisi pozvao Egipćane da “progutaju gorku pilulu” štednje


Egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi pozvao je danas svoje sunarodnike da progutaju "gorku pilulu" smanjenja državnih subvencija na benzin što je dovelo do skoka cena, a potrebno je da bi se oporavila posustala privreda.

Cena benzina skočila je preko noći prošle nedelje i izazvala gnev vozača. Sisi je u televizijskom obraćanju građanima pozvao Egipćane da podnesu žrtve.

"Kad ste od mene tražili da se kandidujem na predsedničkim izborima dogovor između vas i mene bio je da ćete zajedno sa mnom trpeti mere štednje", rekao je predsednik.

Izabran sa 97 odsto glasova u maju, 11 meseci pošto je sa vlasti svrgao islamistu Muhameda Mursija, bivši načelnik generalštaba zalagao se za štednju u zemlji gde 40 odsto stanovništva, odnosno 34 miliona ljudi, živi na samoj granici siromaštva (dva dolara dnevno), prema podacima vlade.

Pored ukidanja subvencija za benzin, porezi na duvan i alkohol su takođe drastično podignuti i vlada je najavila da će se cena struje povisiti tokom pet godina. Sve mere se preduzimaju da bi se smanjio veliki državni deficit.

XS
SM
MD
LG