Dostupni linkovi

Izraelska vojska se sprema za napad


Izraelska vojska preduzima "značajne korake" da se pripremi za pojačane napade protiv Hamasa u pojasu Gaze, pišu izraelski mediji pozivajući se na vojne izvore.

Ti izvori navode da se to ne može izbeći, jer je bezbednost narušena i u drugim područjima, što je aluzija na nerede u arapskim gradovima na severu Izraela i u istočnom Jerusalimu.

Neredi su izbili nakon otmice i ubistva palestinskog tinejdžera prošle nedelje. On je otet i ubijen, kako Palestinci tvrde, u znak osvete za otmicu i ubistvo trojice izraelskih tinejdžera, čija su tela pronađena pre nedelju dana na Zapadnoj obali.

Pripreme izraelske vojske obuhvataju mobilizaciju do 1.500 rezervista i razmeštanje pešadijskih napadačkih jedinica na granici s Gazom, u slučaju da se "donese odluka" za ofanzivu u Gazi, navodi izvor na koji se poziva " Džeruzalem post."

"Spremni smo za eskalaciju," rekao je taj izvor, dodavši da Hamas ne samo da nije sprečio druge ekstremističke organizacije da ispaljuju projektile na jug Izraela, već je aktivno i dominantno učestvovao u nedavnim napadima. Takođe je rečeno da se vojska sprema za postepeno pojačanje upotrebe sile.

"Poruka Hamasu je jasna. Bezuslovan prekid vatre. U četvrtak prošle nedelje rekli smo da će se na zatišje odgovoriti zatišjem. Sada vidimo da se to nije desilo," naveo je dalje "Post" upozorenje pomenutog izvora.

XS
SM
MD
LG