Dostupni linkovi

Trifunović za RSE: Konačno su me oslobodili


Vlado Trifunović
Vlado Trifunović

Viši sud u Mariboru pravosnažno je oslobodio bivšeg generala JNA Vladu Trifunovića odgovornosti za zločin nad civilnim stanovništvom prilikom intervencije JNA u Sloveniji, juna 1991. godine. U istoj presudi, pukovniku JNA Berislavu Popovu, ukinuta je osuđujuća presuda i vraćena prvostepenom sudu na novo suđenje.

Vlado Trifunović, nekadašnji je general JNA, veoma neobične sudbine - dok su ga Hrvatska i Slovenija teretile za ratne zločine, u Srbiji mu je bilo potrebno gotovo dve decenije da sa sebe skine etiketu izdajnika, jer je predao kasarnu u Varaždinu iz koje je izveo vojnike. Država Srbija nedavno mu je priznala nevinost i naložila isplatu odštete, a u Hrvatskoj se vodi obnovljeni postupak pod optužbom za razaranje Varaždina. Prvostepeno, u odstustvu je bio osuđen na 15 godina zatvora.

"Obradovalo me je to što su me oslobodili jer su me sudili već nekih 15, 18 godina za zločin koji nisam počinio, niti bih ikada počinio zločin. Drago mi je što su me konačno oslobodili, probudilo je ovo malo optimizma, ali je u meni još uvijek gorčina zato što su me do sada progonile tri države i još me Hrvatska progoni praktično. U vreme kada sam učinio neko djelo, navodno zločin, te su države bile u međusobnom ratnom i političkom i svakom drugom sukobu, ali su složno navalili na mene. A ja nisam ništa kriv ni Srbiji, ni Hrvatskoj, ni Sloveniji", rekao je Trifunović za RSE.

RSE: Prošle godine je obnovljen sudski postupak u Hrvatskoj, šta se sa tim postupkom dešava?

Trifunović: Nekoliko ročišta je zakazivano, pa su odložena, ne znam iz kojih razloga i sada je poslednje ročište trebalo da se održi 23. juna, ali nije održano. Ne znam kada će zakazati novo, ali ja očekujem da što pre zakažu i da mi to skinu.

RSE: Što se tiče Srbije, da li vam je isplaćena odšteta koja je dosuđena?

Trifunović: Pa jeste, neka mala odšteta. Nešto su malo dali, ali dobro je što su išta ipak dali.

XS
SM
MD
LG