Dostupni linkovi

Iz Zagreba najavljen zahtev za rehabilitaciju Trifunovića


Vlado Trifunović
Vlado Trifunović
Tek što je Srbija protiv njega poništila presudu za veleizdaju, bivšem oficiru JNA Vladi Trifunoviću stigao je poziv za ročište u Sloveniji gde se, kao i u Hrvatskoj, tereti za ratne zločine. Da bi uskoro mogao biti oslobođen jedne od preostale dve optužbe govore najave hrvatskih advokata i tamošnjeg Helsinškog odbora da će uputiti zahtev za rehabilitaciju generala koji je u Srbiji dvadeset godina bio žrtva progona.

Za jedne izdajnik, za druge zločinac, tek general Vlado Trifunović ni dve decenije nakon rata nije završio sa suđenjima. Taman kada je, posle godina progona i zatvora zato što je naredio povlačenje svojih vojnika iz kasarne u Varaždinu čime im je spasio živote, u Srbiji oslobođen optužbi za izdaju, dobio je poziv iz suda u Sloveniji.

U toj zemlji ga, zajedno sa nekadašnjim pukovnikom Berislavom Popovim po komandnoj odgovornosti terete za zločin tokom desetodnevnog rata u Sloveniji juna 1991. Vlado Trifunović za RSE kaže da je poziv dobio, ali da postoje dva problema koja ga sprečavaju da se pojavi na suđenju.

„Prvi je zdravstveni jer sam skoro operisan na srcu i imam problema sa pritiskom. Drugi je taj što ne mogu doći do Slovenije jer bih bio uhapšen u Hrvatskoj“, kaže Trifunović.

U toj zemlji je, naime, osuđen na 15 godina zatvora zbog optužbi za ratne zločine protiv civila, odnosno razaranja Varaždina. Bivši general JNA tražio je ponavljanje postupka, varaždinski Županijski sud je to odbio, a potom je Vrhovni sud Hrvatske njihovu odluku ukinuo i postupak vratio na sud u Varaždin. Otada se nije mnogo pomaklo, zbog čega iz hrvatskog Helsinškog odbora najavljuju zahtev za reviziju postupka i rehabilitaciju penzionisanog generala.

Predratni zapovednik Pete vojne oblasti i prvi ratni ministar Hrvatske Martin Špegelj, koji je bio nadređen Trifunoviću, njegov slučaj smatra velikom nepravdom nad časnim čovekom i vojnikom.

„Mislim da je to jedna nesreća koja se nije smela dogoditi. Za žrtve prilikom predaje korpusa odgovornost mogu da snose oni koji su bili van pregovora“, ocenjuje Špegelj.

Trifunović se tereti za napad na varaždinski aerodrom i granatiranje civilnih ciljeva kada je poginulo dvoje ljudi. Radimir Čačić koji je u ime hrvatske Vlade sa Trifunovićem pregovarao o predaji kasarne u Vraždinu nedavno je u izjavi za RSE negirao njegovu odgovornost i ponudio se kao svedok u hrvatskom postupku.

„To je jedan profesionalac, jedan oficir. Postupao je naravno po vojnim regulama kakve one jesu, dakle nije izlazio iz tog okvira. Nije ni na kakav način bio uključen u sam napad na Varaždin. To se desilo bez njegovog znanja i on je bio duboko iznenađen. U samim pregovorima i u toj opsadi se ponio časno,” rekao je Čačić.

Drugačija politička klima

Dok ga u Sloveniji i Hrvatskoj terete za ratne zločine, Trifunović je u Srbiji bio optužen za veleizdaju. Više od godinu dana proveo je u zatvoru, a vlastima je trebalo gotovo dve decenije da rehabilituju čoveka kome su dostojanstvo i ugled oduzeti samo zato što je poštovao najveću vrednost - ljudski život. Nije pomoglo ni to što su svedočili njegovi vojnici, nakon što su se njemu zahvaljujući živi vratili kući.

„Mi smo verovatno trebali da budemo žrtvovani za tu neku opštu, vojnu stvar.“
„Da nije bilo generala i njegove odluke, verovatno bismo mi završili u kovčegu.“


(Svedočenja vojnika o događajima u Varaždinu)


Iako je mu je prošle godine presuda Srbije konačno poništena i isplaćena odšteta za vreme provedeno u zatvoru to mu, kaže, ne može nadoknaditi sva poniženja.

„Pravna služba u ovoj zemlji je konačno shvatila da ja nisam ništa kriv i da je država prema meni pogrešila pa je skinula sve te optužnice i presude. Ali, sve se to desilo posle dvadeset godina života pod stresom u zatvoru i na sudu, i u situaciji da ne mogu dobiti stan i punu penziju. Sada je na redu da Hrvatska i Slovenija skinu to“, poručio je Trifunović.

Jedan od potpisnika peticije za rehabilitaciju Vlade Trifunovića Marko Karadžić kaže da je nakon godina progona Srbija dužna da mu pomogne.

“On je ovde prošao kroz jedan stravičan period i ne vidim drugi način da mu se ova država bar donekle oduži do da mu pomogne u rešavanju svega toga što se sada dešava pred hrvatskim i slovenačkim sudom i da se sve to reguliše na jedan normalan i ljudski način”, rekao je on.

Predsednik Helšinškog odbora iz Hrvatske Ivan Zvonimir Čičak veruje da je u celom regionu sazrela politička volja da se slučaj Trifunović okonča.

“On je inače na relaciji Bijeljina – Beograd. Po međunarodnom pravu i svim mogućim zakonima trebao bi biti uhapšen kada prelazi granicu, ali ga ne hapse. To je znak da postoji jedna drugačija politička klima”, ocenjuje Ivan Zvonimir Čičak.

Dok advokati pregovaraju, Trifunović odluke suda u Hrvatskoj i Sloveniji uglavnom čeka u samačkoj hotelskoj sobi od svega devet kvadrata kod beogradske železničke stanice. Svojevremeno kada smo ga posetili rekao je – nije mu loše, bolje nego ćelija u kojoj je živeo.
XS
SM
MD
LG