Dostupni linkovi

Trifunović za RSE: Konačno su shvatili da nisam kriv


Vlado Trifunović
Sudski postupak protiv nekadašnjeg generala JNA Vlade Trifunovića u Hrvatskoj, gde je u odsustvu osuđen na 15 godina robije, biće obnovljen. Za RSE je to izjavio njegov advokat Veljko Miljević. Samo dan ranije general Trifunović je prvostepenom odlukom oslobođen u Sloveniji. U toj fazi je slučaj nekadašnjeg generala, dobro poznatog kao onog koji je najzaslužniji za izvođenje vojnika iz kasarne u Varaždinu, bez žrtava, na samom početku rata 1991. godine. Trifunović čovek koji je smatran jednako krivim na svim stranama fronta, na dobrom je putu da svima dokaže da je nevin.

Nekadašnji general JNA Vlado Trifunović, kome su bile potrebne skoro 2 decenije da u Srbiji sa sebe skine etiketu izdajnika, čekajući obnovu postupka u Hrvatskoj gde je osuđen na petnaestogodišnju robiju, govori za RSE kako je doživeo vest iz Slovenije o oslobađajućoj presudi.

“Ja sam shvatio da su oni konačno shvatili da ja ništa nisam kriv. Međutim, to je prvostepena presuda, tužilac ima pravo da se žali i sad treba čekati da ta procedura prođe”, prvi je komentar Trifunovića.

Sudjenje bivšim oficirma JNA Vladi Trifunoviću i Berislavu Popovu okončano je oslobađanjem Trifunovića i osudom od pet godina za nekadašnjeg pukovnika Popova. Optužnica u Sloveniji je dvojicu bivših oficira teretila za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ubistvo dvoje civila u Radencima i Gornjoj Radgoni, uništavanje objekata u Hrastju Moti, Radencima i Gornjoj Radgoni, kao i pljačku stanova i magacina na carinskim ispostavama.

Trifunović se nada da će drugostepenom presudom i Popov biti oslobođen.

“Ni on nije kriv, trebalo je i njega da oslobode”, kaže Trifunović.

Na sudu u Murskoj Soboti, Trifunovićev advokat u Sloveniji Gorant Fišer tvrdio je da Trifunović nije samostalno naređivao svom podređenom tj. Popovu nego da mu je prenosio naredbe svog pretpostavljenog.

“Mislim da se sud uverio da u tim naredbama nije bilo ničeg kriminalnog u vezi sa krivičnim delom koje je bilo predmet tog postupka. Sud je dao za pravo odbrani jer je odbrana upozoravala da ono čime optužnica tereti Trifunovića nisu bile radnje koje taj član zakona podrazumeva. On nije bio optužen da je nešto naredio, ili da nije sprečio neke od radnji koje su mu stavljene na teret, nego da kad je nešto saznao nije reagovao, ali ni to nije bilo dokazano”, kaže Fišer za RSE.

Trifunovićev advokat kaže da misli da ni osuđujuća presuda za Popova nije pravična.
Branilac Popova, Danilo Hari, koji je najavio da će se žaliti na presudu rekao je, prema agencijskim izveštajima, da Popov nije naredio napad na civile i da vojnici JNA nisu prvi otvorili vatru u sukobu.

No, Slovenija je samo jedna od zemalja koja je krivično gonila generala Trifunovića u javnosti Srbije najviše poznatog po tome što je predajući opkoljenu varaždinsku kasarnu nadmoćnijim hrvatskim snagama spasio živote više od 250 vojnika i oficira. Pamte se i svedočenja nekih od njih zabeležena u dokumentarnom filmu „Predstava: izdajnik protiv zločinca“.


Obnova postupka u Hrvatskoj

U Srbiji izdajnik zbog predaje varaždinske kasarne u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zbog razaranja Varaždina. Taj postupak će biti obnovljen jer je tamošnji sud uvažio činjenicu da je Trifunoviću suđeno u Beogradu za izdaju i prihvatio nove svedoke Radimira Čačića, kao jednog od glavnih pregovarača, i Stipu Mesića što je bilo u podnesku odbrane za obnovu postupka.

Trifunovićev advokat u Hrvatskoj Veljko Miljević kaže za RSE da je glavna tvrdnja tog zahteva upravo nekadašnja presuda vojnog suda u Beogradu.

“Oni su pravomoćno tamo presuđeni kao izdajnici koji nisu htjeli pucat po Hrvatima, a ovdje ih ovi sude na 15 godina mog Trifunovića a Popova na 10, da su radili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Stjepan Mesić je davno prije u svojoj knjizi `Kako smo srušili Jugoslaviju` napisao da Trifunović sigurno nije bio taj koji je naredio raketiranje civilnog aerodroma u Varaždinu i ostalih civilnih ciljeva”, kaže Miljević.

U Hrvatskoj su ispunjeni zakonski uslovi za obnovu krivičnog postupka i po pravosnažnosti ovog rešenja odrediće se nova rasprava, rekao nam je Miljević.

Država Srbija je nakon skoro dve decenije priznala nevinost Vladi Trifunoviću i njegovim ratnim saborcima iz Varaždinske kasarne, Sretenu Raduškom, Berislavu Popovu, Vladimiru Davidoviću i Milošu Lukiću koje je Vojno tužilaštvo početkom 1992. optužilo za podrivanje vojne i odbrambene moći zemlje, jer su 1991. kasarnu u Varaždinu, u kojoj je bila veća količina naoružanja, predali hrvatskim formacijama. Iz nevladinih organizacija koje su bile angažovane na rehabilitaciji Trifunovića kažu da je porazno što taj čovek i danas živi u devet kvadrata hotelske sobe u Beogradu.

„I vi vidite preko takvog čoveka, zaslužnog za živote ljudi, da smo više cenili smrt i pogibije u interesu države, nego što smo poštovali život i oslobođenje“, rekla nam je Borka Pavićević, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju.

Sam Vlado Trifunović osvrćući se na apsurdnost svoje situacije da su ga zbog dešavanja na početku rata na prostoru bivše Jugoslavije teretile čak tri zemlje primećuje da je on taj apsurd shvatio davno.

„I očekivao sam da će jednog dana doći do raspleta kad sazri svest kod ljudi. Jer, znate šta, Srbija, Hrvatska i Slovenija su u to vreme bile u ratnom sukobu, ekonomskom, diplomatskom i svakom drugom. Jedino su se složile da mene progone, jednog čoveka“, rekao nam je Trifunović.

Vrhovni sud Srbije je u januaru 2010. godine ukinuo presudu zbog predaje varaždinske kasarne, a u martu te godine postupak je obustavljen. Trifunović je u zatvoru u Srbiji proveo 547 dana, a Popov 446 dana. Ministarstvo pravde Srbije je 2011. godine odlučilo da Trifunoviću isplati odštetu od 6,2 miliona dinara, a Popovu i Raduškom po 4,2 miliona dinara.

(Video "Srbiji su trebali mrtvi heroji" - razgovor sa Trifunovićem iz 2010)
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG