Dostupni linkovi

Harper na inauguraciji Porošenka


Kanadski premijer Stiven Harper prisustvovaće u subotu u Kijevu inauguraciji novog predsednika Ukrajine Petra Porošenka, saopšteno je u Otavi.

Biće to druga Harperova poseta Ukrajini od početka krize u toj zemlji, a treća od 2006. otkad je u Kanadi na vlasti njegova Konzervativna partija.

"Kanada je lider u globalnom odgovoru na rusku agresiju u Ukrajini. Kanada je uvela sankcije protiv više od 100 osoba i drugih učesnika odgovornih za krizu, poslala je stotine posmatrača da pomogne da izbori u Ukrajini budu fer i slobodni i obezbedila fondove za pomoć u sprovodjenju privrednih reformi", navodi se u saopštenju iz kabineta kanadskog premijera.

Kanada je vodeća zemlja Zapada u osudi "ruske nezakonite okupacije Krima i provokacija u istočnoj i južnoj Ukrajini". Zajedno sa svojim partnerima iz grupe G-7 Kanada nastavlja da poziva Rusiju da poštuje ukrajinski teritorijalni integritet.

Premijer Harper je jedan od učesnika samita G7 koji danas, bez Rusije, počinje u Briselu umesto ranije planiranog sastanka lidera
zemalja G8 u Sočiju.

Kanada i Ukrajina imaju bliske bilateralne odnose otkad je 2. decembra 1991. Kanada prva medju zemljama Zapada priznala samostalnu Ukrajinu.

U Kanadi živi više od 1.200.000 gradjana ukrajinskog porekla koji doprinose političkoj, bezbednosnoj i trgovinskoj saradnji dve zemlje, ali su i značajno biračko telo na federalnim i provincijskim izborima.
XS
SM
MD
LG