Dostupni linkovi

Papa i patrijarh potpisali istorijsku deklaraciju o ujedinjenju hrišćana


Poglavar rimokatoličke crkve papa Franjo i pravoslavni vaseljenski patrijarh Vartolomej potpisali su u nedjelju u Jerusalimu zajedničku ekumensku deklaraciju čiji je cilj ujedinjenje hrišćana.

Poslije potpisivanja deklaracije u kojoj se poziva na približavanje rimokatoličke i pravoslavne crkve, Franjo i Vartolomej su održali zajedničku moltvu u crkvi Hristovog groba u jerusalimskom Starom gradu.

Svjetske agencije ocijenjuju da je to istorijski događaj u hrišćanstvu, jer katolici i pravoslavci nikada nisu bili tako bliski doktrinarno od velike šizme 1054. godine, kada je došlo do kanonskog odvajanja i prekida liturgijskog zajedništva zapadne i istočne crkve.

Poglavar rimokatoličke crkve papa Franjo u ponedjeljak završava trodnevnu posjetu Bliskom Istoku obilaskom Jerusalima.

Papa će se danas odvojeno sastati s jerusalimskim glavnim muftijom i izraelskim rabinima. Takođe će održati molitvu kod Zida plača i posjetiti memorijal Holokausta Jad Vašem.

Franjo će održati misu na Sionskoj gori, mjestu posljednje večere Isusa Hrista za hrišćane, i groba cara Davida za Jevreje.

Cilj papine posjete Svetoj zemlji jeste obilježavanje 50. godišnjice istorijskog susreta u Jerusalimu pape Pavla Šestog i tadašnjeg vaseljenskog patrijarha Atinagore.
XS
SM
MD
LG