Dostupni linkovi

Ukrajina glavna tema EU ministara


Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije okupili su se danas u Briselu na dvodnevnom sastanku Saveta za spoljne poslove, a glavna tema sastanka je Ukrajina.

Uoči samita, visoka predstavnica za vanjsku politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je jutros da su predsjednički izbori ključni za dalji razvoj događaja u Ukrajini.
Ona je posebno istakla važnu ulogu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, čiji je predsjedavajući Didije Burkhalter, koji je nedavno boravio u Moskvi, danas u Briselu kako bi ministre izvestio o situaciji. Sa pažnjom čekamo da nas Burkhalter obavesti o razgovorima koje je vodio sa (ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom”, rekla je Ešton.

Ona je najavila da će danas biti riječi i o referendumima u Donjecku i Luganjsku, koje EU smatra nelegalnim i nelegitimnim.

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc najavio je da će šefovi diplomatija EU donijeti odluku o uvođenju sankcija protiv dva preduzeća sa sjedištem na Krimu, koja su navodno učestvovala u pripajanju ovog poluostrva Rusiji.

Istovremeno, Kurc se izjasnio protiv ekonomskih sankcija. „Smatram da ne bi trebalo da priželjkujemo ekonomske sankcije. One ne bi pogodile samo Rusiju, već deveć definitivno i nas“, upozorio je on, dodajući da kaznene mjere protiv čitavih sektora ruske privrede dolaze, prema planu E, u obzir samo ako ruske trupe budu napredovale ka Ukrajini.

Britanski ministar vanjskih poslova Vilijam Hejg je izjavio da EU treba snažno da podrži Misiju OEBS-a u rešavanju krize u Ukrajini.

Holandski ministar inostranih poslova Frans Timermans je novinarima rekao da su neke poruke koje su stigle iz Moskve pozitivne, ali da Putinove riječi nijesu praćene djelima. “Nisam impresioniran rezultatima”, rekao je on.

Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer istakao je za ukrajinsku krizu ne postoji drugo rešenje. "Nismo naivni, znamo da je to jako teško", naveo je njemački ministar.

Predsjedavajući OEBS-a Didije Burkhalter i evropski ministri vanjskih poslova založili su danas za dijalog i ponovili značaj izbora u Ukrajini 25. maja. Burkhalter je danas, po dolasku u Brisel, rekao da "treba sve učiniti da se izbori u Ukrajini održe 25. maja".

On je dodao da će OEBS imenovati "moderatora" koji će se zalagati za "dijalog" strana u ukrajinskom konfliktu.

"Najvažnije je da se uspostavi istinski dijalog u Ukrajini, između Rusije, EU i SAD... Moramo biti pozitivni", poručio je Burkhalte.
XS
SM
MD
LG