Dostupni linkovi

Evropa obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope


Danas se obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope. Na današnji dan, 9. maja 1945. godine Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Iako se Drugi svjetski rat zvanično završio tek nekoliko mjeseci kasnije, kapitulacijom carskog Japana nakon tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju, u svim zemljama Evrope 9. maj se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom.

Naime 9. maja 1945. godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o njemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao njemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Dan pobjede jedan je od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, a s obzirom da označava prelomni trenutak u kojem je i definiran budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope.

Tog dana, 9. maja 1950. godine godine, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, Robert Šuman, predstavio je svoj prijedlog formiranja Evropske zajednice za ugalj i čelik. Datum obilježava godišnjicu historijske “Šumanove deklaracije”.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG