Dostupni linkovi

Pro-ruski separatisti na kontrolnom punktu kod Slavjanska, 2. maj 2014
Pro-ruski separatisti na kontrolnom punktu kod Slavjanska, 2. maj 2014

Nova ofanziva na istoku Ukrajine

19:19 3.5.2014.
Proruske pristalice u subotu su se na ulicama Odese sukobile s demonstrantima koji su protestvovali protiv separatizma. Prema izveštajima BBC-a, okršaji između dve grupe izbili su u nekoliko delova grada na jugozapadu Ukrajine.

Prema nezvaničnim informacijama, grupe ljudi u Donjecku su jurišale na zgradu obaveštajne službe. Tom prilikom mogli su se čuti povici “Odesu im nećemo oprostiti”.

Proruski demonstranti su kasnije izjavili da su tražili utočište u zgradi sindikata nakon što je njihov privremeni tabor bio spaljen.

Policija je u subotu napravila kordon oko zgarišta zgrade sindikata, gde su organizovana okupljanja. Neki su ostavljali cveće, drugi pevali proruske pesme.
Zabeležene su pojedinačne tuče između suprotstavljenih grupa, zapaljeno je nekoliko ukrajinskih zastava.
19:00 3.5.2014.
Ukrajinski list “Kijev Post” donosi detalje jučerašnjih nereda u Odesi, gde je poginulo više desetina ljudi:

“Očevici pokolja (…) kažu da su mnogi proruski separatisti bili naoružani automatskim puškama i pištoljima, te da su počeli da pucaju na nenaoružane proukrajinske demonstrante.”

Još uvek se istražuje kako je došlo do pucnjave, kao i ko je pokrenuo nasilje. Vlasti kažu su petnaestoro ubijenih državljani Rusije, a da je petoro mrtvih iz Transnistrije, nepriznate države koja se pod pokroviteljstvom Kremlja otcepila od Moldavije, piše “Kijev Post”.
18:43 3.5.2014.
Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen ocenio je da bi Rusija učinila "istorijsku grešku" ako bi nastavila da destabilizuje situaciju u Ukrajini, piše u sutrašnjem broju nemački list Frankfurter Algemajne Sontagszajtung.

"Moskva bi učinila istorijsku grešku s teškim posledicama za odnose između Rusije i Zapada", rekao je Rasmusen u intervjuu nemačkom listu.

Rasmusen je rekao da bi onda mogle da budu uvedene strože sankcije ruskoj privredi, ali je istakao da NATO "ne razmatra vojnu opciju".
18:41 3.5.2014.
Vašington bi trebalo da iskoristi voj suticaj kako bi ubedio “režim” u Kijevu da obustavi vojnu ofanzivu protiv pobunjenika, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

Lavrov je zatražio veću ulogu posrednika iz OSCE-a, kako bi se implementirao sporazum postignut u Ženevi i pokrenuo nacionalni dijalog, prvenstveno o ustavnim reformama.

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije potvrdilo je da su u subotu Lavrov i švajcarski predsednik Didije Burkhalter “istakli potrebu da se dovrši ispunjenje” Ženevskog sporazuma”.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG